Docenten en CNE- Netwerk 

Drs. Astrid Noorden

Natuurgeneeskundige, master of science in nursing. Studeerde aan de Academie voor natuurgeneeskunde te Hilversum en aan de Universiteit te Wales. Is directeur van de Stichting CNE (Centrum voor Natuurgeneeskunde en Educatie) en the Dutch Shiatsu Academy. Doceerde sinds 1985 aan verschillende natuurgeneeskundige opleidingen. Is vanuit het CNE betrokken bij het professionaliseringsproces in de natuurgeneeskunde. Deed onderzoek naar Complementaire geneeswijzen en verpleegkundige zorg. Is als adviseur betrokken bij de implementatie van complementaire geneeswijzen in ziekenhuis organisaties en zorgcentra. Mevrouw Noorden is een van de auteurs van het gepubliceerd boek, ¤ntegrale Geneeskunde, overzicht en prospect".  Zij Is geregistreerd NWP Praktizijn.


Drs. Tedje van Asseldonk

Bioloog, docent natuurgeneeskundige fytotherapie en publicist/onderzoeker. Verzorgt sinds 1990 als gastdocent colleges voor diverse reguliere en natuurgeneeskundige opleidingen. Deed o.a. wetenschappelijk onderzoek naar de werking van homeopathische potenties op planten. Mevrouw van Asseldonk is directeur van het Instituut voor Etnobotanie en Zoofarmacognosie dat antropologisch onderzoek verricht naar traditionele Europese kruidengeneeskunde en ethologisch onderzoek opzette naar spontaan gebruik van geneesplanten door dieren (www.ethnobotany.nl). Zij co÷rdineert tevens de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie.


Drs. Renske de Jong

Renske de Jong studeerde theologie en wijsgerige antropologie. Ooit begonnen als geestelijk verzorger, heeft zij ruime ervaring als docent en supervisor in diverse opleidingen voor beroepen in gezondheidszorg en hulpverlening. Na haar doctoraal theologie volgde ze opleidingen tot supervisor respectievelijk loopbaanbegeleider. Ze heeft momenteel een eigen adviesbureau voor zingevingsvraagstukken. Haar activiteiten zijn hier coaching, training en loopbaanbegeleiding. Daarnaast is ze parttime werkzaam als supervisor en docent bij een HBO-opleiding voor pedagogiek. Ethische vraagstukken, omgaan met culturele diversiteit en zingevingsvraagstukken zijn de thema's die steeds centraal stonden in haar loopbaan. Voor de stichting CNE en het DSA verzorgt zij sinds 1999 hierin het onderwijs. Zij publiceerde samen met Th.W.Oudemans'Over de natuur van mensen', inleiding in de wijsgerige antropologie.


Ria Trompert

RIA TROMPERT-NAUTA, geregistreerd NWP-praktizijn. Werkte 15 jaar in de reguliere gezondheidszorg als klinisch chemisch analist. Volgde de opleiding tot therapeut in de Traditionele Chinese Geneeskunde op de Academie voor natuurgeneeskunde te Hilversum en behaalde haar diploma in juni 1994. Volgde een opleiding Chinese kruidenleer op de Academie voor Chinese geneeskunde Qing-Bai. Heeft sinds 1994 een praktijk voor Chinese Geneeskunde te Amersfoort, waarbij zij gebruik maakt van meerdere behandelmethoden. Waaronder acupunctuur en Chinese kruiden. Doceert binnen het CNE en de DSA Oosterse filosofie en Oosterse geneeswijzen.


Rosemarie Ypma

Rosemarie Ypma is natuurgeneeskundig therapeute, opgeleid aan de academie voor natuurgeneeskunde. Daarnaast heeft zij diverse vakopleidingen gevolgd op het gebied van de voeding, iriscopie, lymfdrainage massage, astrologie, ortho-moleculaire voedingsleer en de RAYID oogdiagnose. Zij heeft jaren in de gezondheidszorg gewerkt als activiteitenbegeleidster. Daarna, na afgestudeerd te zijn aan de sociale academie, is zij als maatschappelijk werkster 6 jaar werkzaam geweest in de 24-uurs zorg. Verder is Rosemarie auteur van een aantal boeken over aroma en kleitherapie, iriscopie en een schriftelijke cursus over Bach bloesems en aromatherapie. Zij is ook als docente algemene natuurgeneeskunde al weer vele jaren verbonden aan diverse opleidingsinstituten, oa. bij het CNE. Sinds 1986 heeft zij een praktijk voor natuurgeneeskunde, homeopatie en iriscopie.


Dr. Cor Wim Aakster

Dr. Cor Wim Aakster is a senior researcher/consultant who spent most of his professional life in stimulating and exploring new frontiers in (health) science and the propagation of complementary health systems. Until his retirement he was director of the foundation Delphi. Formerly he was a member of the committee on 'alternative medicine' of the Dutch ministry of Health and co-founder of the Journal of Integrative Medicine. Dr. Aakster dedicated much of his research to the development of a prospective methodology for the measurement of the effects of (therapeutic) interventions, is the author of a longe range of publications, supported professionalization in the field of complementary medicine, supported public awareness of new approaches in health care, propagated the influence of pati├źnt organizations, tought principles of theorybuilding and measurement for students of CNE etc. At present he is taking part in the assessment process of medicinal products, is one of the initiators of an umbrella organization in the field of complementary medicine and completed just recently a book on the theory and method of interventions in cybernetic processes.


Nannie van den Boogaard

Natuurgeneeskundig Shiatsutherapeut. Begon in 1992 als sportmasseur. Is sinds 1994 werkzaam als Shiatsu therapeut en rondde in 1998 de natuurgeneeskundige kernopleiding op HBO niveau af. Is docent babymassage en eveneens als Shiatsu docent verbonden aan de Dutch Shiatsu Academy. Is gecertificeerd docent Namikoshi Techniques en geregistreerd NWP Praktizijn.
Alowieke van Eerten

Alowieke van Eerten (Dordrecht 1954) ontdekte haar liefde voor de gezondheidszorg in Kameroen, waar zij met haar ouderlijk gezin een aantal jaren woonde. Op haar zeventiende begon ze daadwerkelijk vorm te geven aan een loopbaan, eerst als Schwesternhilfe in het Kantonsspittal te Winterthur, later als waarnemend hoofd van een verpleegkundige afdeling in het Academisch Ziekenhuis te Groningen en als praktijkbegeleidster in het St. Jozefziekenhuis te Deventer. Inmiddels was ze moeder van vier kinderen geworden en zowel in deze hoedanigheid als in haar professioneel handelen kreeg ze steeds meer behoefte zich buiten de grenzen en mogelijkheden van de allopathie te begeven. Nadat ze haar opleidingen tot docent verpleegkunde inservice en hbo succesvol had afgesloten, begon ze daarom met de opleiding aan het Nederlands College voor Natuurgeneeskunde te Hilversum, waar zij in 1996 afstudeerde in natuurgeneeskunde, fytotherapie en Chinese geneeskunde. Sindsdien voert zij een eigen praktijk; daarnaast heeft zij lesgegeven, o.a. in het Voortgezet Onderwijs en aan drogisten. In het voorjaar van 2002 is ze als acupuncturiste betrokken in het werk van de anti-roken-polikliniek van het Streekziekenhuis Het Nieuwe Spittaal te Zutphen. In een cursus aan vroedvrouwen geeft ze datzelfde jaar les over de Bach-bloesemremedies.


Drs. Joyce Vermeeren

Drs. Joyce Vermeeren, natuurgeneeskundige, acupuncturist en taalkundige. Studeerde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde te Hilversum en aan de The Anglo-Dutch Institute for Oriental Medicine te Overveen. Heeft daarvoor de studie Nederlands richting Taalkunde gedaan aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en gaf les in zakelijke communicatie en PR in het hbo en bedrijfsleven. Sinds 1997 heeft zij een praktijk in acupunctuur en natuurgeneeskunde, en geeft ze regelmatig cursussen in deze vakgebieden. Verricht daarnaast journalistiek werk op het gebied van de complementaire geneeskunde. Verzorgt tevens workshops "PR en marketing" gericht op therapeuten. Is geregistreerd NWP-praktizijn.


Brigitte van Vessem

Brigitte van Vessem is verpleegkundige en docent. Als verpleegkundige 25 jaar werkzaam in de gezondheidszorg in diverse sectoren op uitvoerend en management gebied. Werkt sinds 8 jaar , na het volgen van een tweede en eerste graads docentenopleiding, ook als verpleegkundig docent bij een regionaal opleidingscentrum. Daarnaast werkzaam als reanimatie instructeur o.a voor de Nederlandse Hartstichting en het Oranje Kruis. Verzorgt ook voor het CNE de lessen levensreddend handelen.Ing. Bardhan Martosemito

Ing. Bardhan Martosemito, studeerde bouwkunde en civiele techniek aan de Avond-H.T.S. in Amsterdam. Geeft leiding aan medewerkers van een projectteam, draagt technische kennis over aan jonge medewerkers en begeleidt stagiaires van de hogere technische school in het bedrijf waar hij momenteel werkzaam is. Hield zich al heel vroeg bezig met geneeskrachtige tropische planten, blootsvoets - en Javaanse massage. Behaalde het diploma sportmassage in 1993 en achtereenvolgens volgde hij de cursussen Lymfe-, bindweefsel-, voetzoolreflex- en periost massage. In 1998 behaalde hij het diploma Medisch Shiatsu Therapeut en in 2001 het diploma HBO Natuurgeneeskundige Kernopleiding van de Stichting CNE. Heeft een eigen praktijk voor Medisch Shiatsu Therapie en Shiatsu Release Therapie in Nieuwegein. Is geregistreerd NWP Praktizijn.

Drs. H.R. Lebbink

Afgestudeerd in Amsterdam.  Nadien gewerkt als arts-assistent kindergeneeskunde en consultatiebureau-arts. Daarna werkzaam als arts-assistent interne geneeskunde in verschillende ziekenhuizen. Momenteel internist met extra aandacht voor de immunologie en allergologie en voeding in relatie tot ziekte. Verder aandacht voor verbetering van de samenwerking tussen reguliere geneeskunde en complementaire geneeskunde.

Meer docenten van het CNE treft u aan op www.shiatsuacademie.nl