Portfolio - Voorlichting natuurvoeding Albert Heijn, Zutphen
In het najaar van 2000 werden voor Albert Heijn Polsbroek te Zutphen, twee voorlichtingsdagen georganiseerd over biologische voeding. Dit was een samenwerking van het CNE met het ANV - Adviesbureau voor Natuurvoeding en Appetide, een cateraar die uitsluitend gebruik maakt van hoogwaardige biologische producten. Appetide wil met name bijdragen aan een gezonde samenleving door te cateren met duurzaam verbouwde en verwerkte biologische producten. Biologisch koken is in de gangbare horeca een nieuw concept in voedselbereiding. Ondanks de opmars van "gemaksvoedsel" wordt de keuze voor natuurvoeding steeds vaker gemaakt. Het adviesbureau voor Natuurvoeding helpt bij het omschakelingsproces. Productvoorlichting en organisatie van excursie, proeverij en biologische educatie worden o.a. door het bureau verzorgd.

Het CNE- Centrum voor Natuurgeneeskunde en Educatie- begon met voorlichting over natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding in 1985. Dit door middel van introductiecursussen en workshops. Het eerst in Apeldoorn, Eerbeek, Brummen en Dieren. Later op de Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname.

Goede volwaardige voeding staat aan de basis van gezondheid en welbevinden. De voorlichtingsdagen bij Albert Heijn Polsbroek te Zutphen zijn een logisch gevolg van de importantie die de maatschappij tegenwoordig hecht aan goede voeding. Steeds meer mensen vragen zich af wat er met de producten die ze eten is gebeurd, alvorens deze in het winkelwagentje belanden. Men is meer bewust van het voedsel wat men eet en het productie-proces dat hiervoor is afgelegd. Nederlanders willen gezonder leven en rekening houden met het milieu. Biologisch produceren betekent de natuur haar gang laten gaan met zo weinig mogelijk ingrijpen. Bestrijding van insecten gebeurt bijvoorbeeld met natuurlijke vijanden als vogels en hommels. Deze methode kost meer inspanning, maar is minder belastend voor het milieu.

In 1998 is men bij AH gestart met de verkoop van biologische producten. Men biedt klanten nu de keuze uit "gewone" en biologische producten. Deze liggen veelal naast elkaar in de schap. De biologische producten zijn voorzien van het Eko-keurmerk. Inmiddels liggen er ongeveer 200 biologische producten van het eigen merk in de winkel.

(Bron: infobulletin AH biologisch, januari 2000)

De CNE- voorlichtingsdagen in oktober 2000 mogen als geslaagd worden beschouwd. Medewerkers van het filiaal Polsbroek te Zutphen maakten met veel enthousiasme een kleurrijke en uitnodigende opstelling van de in hun zaak verkrijgbare biologische artikelen. Te midden van dit alles werd er gepraat, gekookt, geproefd en uiteraard recepten uitgewisseld!


<< Terug naar portfolio